Nederlands English

Alexandertechniek Opleiding Nederland (ATON)

De Alexandertechniek

Tegenwoordig raken we vaak zo gevangen door het snelle en drukke leven, dat we nauwelijks meer tijd besteden aan onszelf. Dit leidt ertoe dat we niet snel doorhebben wanneer ons lichaam letterlijk gebukt gaat òf te lijden heeft, onder stress en/of overbelasting.

Hierdoor raakt in de loop der jaren de efficiënt werkende coördinatie tussen de mechanismen van het evenwicht en het bewegen (goed te zien bij kleine kinderen) verstoord. We krijgen deze coördinatie en de daarbij gepaard gaande subtiele spieractiviteiten niet terug door bijvoorbeeld meer te oefenen of beter ons best te doen.

We hebben namelijk ook te maken met reacties, die, juist wanneer we niet ons best proberen te doen, de ruimte krijgen om efficiënt te kunnen werken en het lichaam dan ogenschijnlijk moeiteloos ondersteunen en laten bewegen.

Deze reacties waren de gebieden waarop Alexander zijn ontdekkingen heeft gedaan. De techniek die hij vanuit zijn praktijkonderzoek ontwikkeld heeft helpt ons deze subtiel samenwerkende mechanismen ongehinderd te laten werken, zodat ons lichaam de oorspronkelijke mogelijkheden van de balansmechanismen terugkrijgt. Zo kunnen we meer genieten van bewegen, wat ook een stuk vrijer en lichter zal zijn.

Op deze site vindt u meer informatie over lessen in de Alexandertechniek, en over de opleiding tot docent Alexandertechniek.

vrijdag 20 november 2009